Спіс дакументаў
для Шэнгенскай візы

Заява на атрыманне шэнгенскай візы члена сям'і ЕС прымаецца без аплаты ў Пасольстве Чэшскай Рэспублікі ў Мінску.

На падачу заявы неабходна асабістая прысутнасць заяўніка (выключэннем з'яўляюцца дзеці да 12 гадоў). Заяву можна падаваць і па даверанасці, калі заяўнік з 23 чэрвеня 2015 г. ужо атрымліваў шэнгенскую візу, г.зн. здаваў адбіткі пальцаў і падасць копію гэтай шэнгенскай візы, у якой ёсць пазнака пра адбіткі пальцаў.

Член сям'і грамадзяніна ЕС

а) муж ці жонка

б) бацька ці маці, калі гаворка ідзе пра грамадзянiна ЕС маладзейшага за 21 год, якога фінансуе і з якім жыве разам

в) дзіця грамадзяніна ЕС ва ўзросце менш чым за 21 год або дзіця мужа (жонкi) грамадзяніна ЕС ва ўзросце менш чым за 21 год

г) незабяспечаны прамой сваяк па ўзыходзячай і сыходнай лініі або такі ж сваяк мужа (жонкi) грамадзяніна ЕС

 

Незабяспечаная асоба - гэта замежны грамадзянін, які знаходзіцца на ўтрыманні грамадзяніна ЕС або яго жонка, які сістэматычна рыхтуецца да будучай прафесіі, або замежны грамадзянін, які не можа інтэнсіўна рыхтавацца да будучай прафесіі або займацца даходнай дзейнасцю з-за захворвання, траўмы, доўгага дрэннага стану здароўя.

 

  1. Пашпарт

Пашпарт павінен быць выдадзены не раней, чым за 10 гадоў да даты падачы Вашага звароту. Ён павінен змяшчаць як мінімум дзве пустыя старонкі, прадугледжаныя для віз, і тэрмін яго дзеяння павінен на тры месяцы перавышаць тэрмін дзеяння візы, якая запытваецца.

Прадастаўляецца арыгінал і ксеракопіі старонак з персанальнымі дадзенымі.

Пажадана прыкласці копіі папярэдніх шэнгенскіх віз.

 

  1. 1 каляровая фатаграфія

Патрабаванні да фатаграфій

 

  1. Анкета

Анкету на запыт Шэнгенскай візы неабходна раздрукаваць і запоўніць лацінскімі вялікімі літарамі.

Анкета запаўняецца цалкам, асобна для кожнай персоны, незалежна ад узросту.

Калі дакументы падаюцца за непаўналетніх асоб, анкета павінна быць уласнаручна падпісана асобай з паўнамоцтвамі бацькоў або законным прадстаўніком. З 15 гадоў заяўнік можа самастойна падпісваць анкету.

Анкету можна бясплатна атрымаць у консульскім аддзеле або ў візавым цэнтры або спампаваць з дадзенага сайта і раздрукаваць.

Калі ласка, скарыстайцеся Інструкцыяй па запаўненні анкеты.

 

  1. Арыгінал або завераная копія пасведчання аб шлюбе і / або пасведчання аб нараджэнні (пацверджанне сваяцтва з грамадзянінам ЕС).

 

  1. Дакументы, якія пацвярджаюць, што заяўнік плануе падарожнічаць разам з грамадзянінам ЕС або падарожнічаць да грамадзяніна ЕС, які ўжо знаходзіцца на тэрыторыі Чэшскай Рэспублікі.

 

  1. Згода на апрацоўку персанальных дадзеных

 

  1. Дадатковыя дакументы для некаторых катэгорых заяўнікаў
  • катэгорыі заяўнікаў


1. НЕПАЎНАЛЕТНІЯ ДЗЕЦІ

Усе суправаджальныя дакументы ў залежнасці ад мэты паездкі. Нават калі дзіця падарожнічае па пашпарце аднаго з бацькоў, то пры звароце за візай патрэбна падаць асобны камплект дакументаў. Калі дзіця падарожнічае па пашпарце аднаго з бацькоў, абавязкова наяўнасць у пашпарце аднаго з бацькоў фатаграфіі упісанага дзіцяці.

Дадаткова падаюцца дакументы:

  • Пасведчанне аб нараджэнні (арыгінал і копія);
  • Копія дзеючай Шэнгенскай візы аднаго з бацькоў (абодвух бацькоў), які вандруе (-юць) з непаўналетнім, для якога візу не запытваюць адначасова з бацькам (бацькамі).
  • Згоду на выезд ад бацькоў (арыгінал і копія).

Калі ў Чэхію падарожнічае асоба маладзей за 18 гадоў у суправаджэнні толькі аднаго з бацькоў, неабходна прад'явіць натарыяльна завераную згоду на выезд другога з бацькоў. Калі ў Чэхію падарожнічае асоба маладзей за 18 гадоў без суправаджэння бацькоў, неабходна прад'явіць натарыяльна завераную згоду на выезд абодвух бацькоў.

 

Тэрмін дзеяння Згоды - не больш за 6 месяцаў з моманту выдачы.

Прыкладваецца копія пашпарта і дзеючай шэнгенскай візы суправаджальніка асобы.

 

НЕ трэба прадастаўляць дазвол на выезд дзіцяці ў наступных выпадках:

  • рашэнне суда аб пазбаўленні бацькоўскіх правоў (патрабуецца пацвярджае дакумент: арыгінал + копія).
  • Адзін з бацькоў недзеяздольны (патрабуецца пацвярджальны дакумент: арыгінал + копія).
  • адсутнасць аднаго з бацькоў: калі месцазнаходжанне аднаго з бацькоў невядома, то трэба падаць даведку з міліцыі або дакумент з органаў сацыяльнай абароны, які пацвярджае статус маці-адзіночкі (арыгінал + копія).
  • смерць аднаго з бацькоў (патрабуецца пацвярджальны дакумент: копія).

 

2. СТУДЭНТЫ

Студэнцкі білет або ліст (даведка) з месца вучобы.

У выпадку, калі паездку аплачвае спонсар, неабходна прыкласці спонсарскі ліст + доказ дастатковых фінансавых сродкаў спонсара.

 

3. БЕСПРАЦОЎНЫЯ І ХАТНІЯ ГАСПАДЫНІ

Даведка з апошняга месца працы з інфармацыяй аб заробку і пасадзе, арыгінал і копія працоўнай кніжкі.

У выпадку, калі паездку аплачвае спонсар, неабходна прыкласці спонсарскі ліст + доказ дастатковых фінансавых сродкаў спонсара.

 

4. ПЕНСІЯНЕРЫ

Копія пенсійнага пасведчання. Пры падачы прад'явіць арыгінал.

У выпадку, калі паездку аплачвае спонсар, неабходна прыкласці спонсарскі ліст + доказ дастатковых фінансавых сродкаў спонсара.

 

5. ЗАЯЎНІКІ, ЯКІЯ ПРАЦУЮЦЬ

Даведка з месца працы, якая ўказвае пасаду, дату працаўладкавання і памер заробку за апошнія 3 месяцы.

 

6. ІНДЫВІДУАЛЬНЫЯ ПРАДПРЫМАЛЬНІКІ

Пасведчанне аб дзяржаўнай рэгістрацыі (арыгінал + копія).

Зарэгістраваная падатковая дэкларацыя або даведка аб адсутнасці запазычанасці па падатках і зборах.

 

7. ВАДЗІЦЕЛІ АЎТОБУСАЎ І ГРУЗАВЫХ АЎТАМАБІЛЯЎ

Вадзіцельскае пасведчанне + тэхнічны пашпарт.

Ліцэнзія на перавозкі фірмы - працадаўцы.

Ліст працадаўцы, які пацвярджае, што заяўнік ў яго працуе, з указаннем заробку і запытам аб адкрыцці візы заяўніку.

Копія працоўнай кніжкі.

Кантракт працадаўцы з чэшскім партнёрам. Пры падачы заявы на шматразовую візу неабходна прыкласці спіс паездак па апошняй Шэнгенскай візе.

 

Агульныя ўмовы

На падачу заявы пачынаючы з 12 гадоў неабходна асабістая прысутнасць заяўніка.

Пасольства пакідае за сабой права запатрабаваць дадатковыя дакументы, акрамя пералічаных вышэй.

Усе дакументы неабходна прад'явіць у арыгінале і даць адпаведныя копіі. Толькі поўныя камплекты дакументаў могуць быць прыняты.

Тэрмін дзеяння заявы аб візе і ўсіх дадаткаў да яго, за выключэннем пашпарта або прыраўнаванага да яго дакумента, дакументаў ЗАГСа і фатаграфіі (калі яна адпавядае рэчаіснасці), не павінен быць больш за 180 дзён, калі не прадугледжана іншае. Фінансавыя дакументы лічацца сапраўднымі для падачы заявы на працягу 3 месяцаў з моманту выдачы.

Дакументы, накіраваныя ў консульскі аддзел або візавы цэнтр непасрэдна па факсе або па электроннай пошце, маюць толькі інфарматыўны характар. Усе гэтыя прыкладання заяўнік абавязаны мець пры сабе ў момант падачы заявы.

Калі пасля атрымання візы заяўнік мяняе гасцініцу, транспарт і да т.п., пра гэта варта інфармаваць консульскі аддзел па электроннай пошце. У адваротным выпадку віза можа быць анулявана, бо дакументы, на аснове якіх была віза атрымана, не адпавядаюць рэчаіснасці.

Заяўнікі нясуць асабістую адказнасць за пададзеныя заяўкі. Прадастаўленне фальшывых дакументаў або няслушнай інфармацыі пры падачы заяўкі непасрэдна паўплывае на рашэнне з нагоды Вашай заяўкі, якое будзе прынята Консульскім аддзелам Посольствa Чэшскай Рэспублікі ў Мінску.


Пасольства ЧР у Мінску не рэкамендуе карыстацца паслугамі візавай падтрымкі, якія прадстаўляюцца пасрэдніцкімі кампаніямі (агенцтвамі).